joi, 24 februarie 2011

Tort Trandafiri





miercuri, 16 februarie 2011

Sarmale de cârnaţ în moare



Această măncare o fac doar iarna şi se potiveşte cu aproape orice garnitură.
De când eram mică tata ne gătea aşa ceva, el era şeful pe mâncarea asta şi încă îi.


Avem nevoie:
- muşchi porc
- cârnaţi de casă
- moare
- puţin ulei
- condimente


Mai întâi feliem carnea...
 ...am scos de la congelator cârnaţii de casa (sunt facuţi de mine)...
 ...batem carnea condimentată cu sare şi piper...
 ...înre timp punem cârnaţii la fiert în moare...
 ...după ce au fiert cârnaţii am curăţat pieliţa...
 ...îi îmbrăcăm în carne...
 ...i-am pus la foc în puţin ulei şi de vreo 2 ori adăugăm puţină apă şi lăsăm la înăbuşit...
 ...după ce a scăzut apa şi s-au rumenit sunt gata.
 Poftă bună!

Tort surpriza

Am vrut să fac un tort de Valentine day, surpriză pentru soţ, dar a fost un tort surpriză pentru mine.
Am facut un blat simplu de tort, care trebuia sa arate la final o inimioară drăguţă, cu dedicaţie...dar...surpriză...soţul şi cu fiica mea au mâncat blatul înainte ca eu să pot face ceva...am uitat să fac o poză să arat cu era blatul atacat...aşa că a rămas doar la faza de blat şi atât.

Blatul:
6 ouă
13 linguri zahăr
14 linguri făină
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt


...se bat albuşele...
 ..apoi adăugăm zahărul şi gălbenuşurile...
 ...făina amestecată cu praful de copt...
 ...punem compoziţia într-o tavă sau ce vreţi voi, tapetată cu făină
 ...la proba scobitorii este gata...
 ...am aşezat blatul...
 ...am sculptat şi aşa era ultima dată când l-am văzut eu...din păcate aici este finalul.



Poftă bună!

duminică, 6 februarie 2011

Palaneţ



Palaneţele sunt o variantă de plăcintă, dar sunt coapte, în dorinţa de a elimina prăjala.

Sunt făcute cu aluat simplu de pâine şi realizarea lor nu durează mult.

Avem nevoie:

- 2,5 căni apă
- 6 căni făină (aproximativ 1 kg)
- 2 cuburi drojdie
- 2 linguriţe cu vârf de sare
- 5 linguri ulei

În apa călduţă se dizolvă drojdia, se adaugă făina, apoi sarea şi după ce a fost frământat puţin aluatul se adaugă uleiul. În caz că este prea tare se mai adaugă apă, iar dacă este prea moale se adaugă făină.
Se frământă până se dezlipeşte aluatul de pe mână. Se lasă la dospit până îşi dublează volumul.


 ...după o jumătate de oră dădea aluatul afară din vas, aşa ca l-am pus în două vase...
 ...se ia o lingură cu vârf de aluat şi se întinde la o grosime de 1-1,5 cm, iar apoi marginile se subţiază pentru că se vor suprapune deasupra şi să nu fie prea gros stratul (sper că aţi înţeles)....
 ....se pune brânza sau altă umplutură...
 ... se împachetează şi se ung cu ou...
 ...când devin aurii sunt gata.

 Poftă bună!

vineri, 4 februarie 2011

Cozonac cu nucă



Este prima dată când fac cozonac, nu am avut o reţetă anume...am inventat-o după reţeta de la baigli, dar simplificată. A ieşit bun aşa că am notat-o.


Avem nevoie:
- 2 pliculeţe drojdie uscată (1 plic pentru 500g faină)
- o cană lapte
- o jumate cană zahăr
- 80g unt
- 1 linguriţă sare
- 3 ouă
- 4 căni pline cu faină
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, adăugam untul topit, zaharul, un ou întreg şi două gălbenuşuri (albuşul rămâne pentru umplutură), adaugăm sarea, coaja rasă, zahărul vanilat şi făina. Se framântă bine şi se lasă la dospit 2-3 ore.


 ...după ce a dospit am pregătit umplutura.

Umplutura:
- 3 albuşuri
- 6 linguri zahar
- 1 plic zahăr vanilat
- 300g nucă macinată

Din 3 albuşuri (2 ramase de la aluat şi mai adaugam unul iar galbenuşul ramâne pentru unsul cozonacului) batem o spumă, adăugam zaharul, iar la final nuca macinată, pe care o amestecam cu lingura.

 ...pregătim aluatul...
 ...îl întindem într-o foaie groasă de 1, 5 cm...
 ...adăugam umplutura...
 ....
 ....după ce l-am rulat îl punem în tava unsă cu ulei şi tapetată cu faină...
 ...l-am mai lăsat la dospit cel puţin o oră...
 ...l-am lasat la copt şi i-am facut testul cu scobitoarea să văd când îi gata...

 Poftă bună!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...