vineri, 4 februarie 2011

Cozonac cu nucă



Este prima dată când fac cozonac, nu am avut o reţetă anume...am inventat-o după reţeta de la baigli, dar simplificată. A ieşit bun aşa că am notat-o.


Avem nevoie:
- 2 pliculeţe drojdie uscată (1 plic pentru 500g faină)
- o cană lapte
- o jumate cană zahăr
- 80g unt
- 1 linguriţă sare
- 3 ouă
- 4 căni pline cu faină
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, adăugam untul topit, zaharul, un ou întreg şi două gălbenuşuri (albuşul rămâne pentru umplutură), adaugăm sarea, coaja rasă, zahărul vanilat şi făina. Se framântă bine şi se lasă la dospit 2-3 ore.


 ...după ce a dospit am pregătit umplutura.

Umplutura:
- 3 albuşuri
- 6 linguri zahar
- 1 plic zahăr vanilat
- 300g nucă macinată

Din 3 albuşuri (2 ramase de la aluat şi mai adaugam unul iar galbenuşul ramâne pentru unsul cozonacului) batem o spumă, adăugam zaharul, iar la final nuca macinată, pe care o amestecam cu lingura.

 ...pregătim aluatul...
 ...îl întindem într-o foaie groasă de 1, 5 cm...
 ...adăugam umplutura...
 ....
 ....după ce l-am rulat îl punem în tava unsă cu ulei şi tapetată cu faină...
 ...l-am mai lăsat la dospit cel puţin o oră...
 ...l-am lasat la copt şi i-am facut testul cu scobitoarea să văd când îi gata...

 Poftă bună!

3 comentarii:

  1. chiar nu am mancat de multtttt cozonac...al tau arata tare bine, e rumenit frumos si are nuca, deci e perfect!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...